Čajevi

Biljni čajevi – lekovi iz prirode

Korpa-deli-caj-biljni-1

Biljnim čajevima raste popularnosti tokom poslednjih godina. Značajno za biljne čajeve je činjenica da većina njih prirodno ne sadrži kofein i vrlo su osvežavajući i okrepljujući. Takođe se navodi da bilje ima niz potencijalnih zdravstvenih blagodeti. Biljni čajevi se pripremaju kao i tradicionalni čajevi, prelivanjem biljaka vrelom vodom i stajanjem od 5 do 10 minuta. Mogu se koristiti svi biljni delovi, uključujući lišće, stabljike, cveće, seme, korenje i bobice. 

Glavna razlika između tradicionalnih i biljnih čajeva je ta što biljni čajevi ne sadrže kofein i uopšte nisu striktni čajevi. Tradicionalni čajevi (crni čaj, zeleni čaj, itd.) Potiču iz lišća biljke camellia sinensis, dok se čajne infuzije nazivaju „tisani“ i potiču iz niza različitih biljaka. Tisani su dugo povezani sa širokim spektrom prirodnih zdravstvenih blagodeti.

Berba i proizvodnja

Biljni čaj se može praviti od svežih ili sušenih biljaka. Uzgajanje i proizvodnja biljnog čaja prilično je jednostavan postupak; u stvari, mnogi ljudi uzgajaju potrebne biljke ili cveće u svojoj bašti. Međutim, za proizvodnju visokokvalitetnog biljnog čaja potrebno je bogatstvo znanja kako bi se postigla prava suptilna ravnoteža ukusa i mirisa.

Takođe je uobičajena praksa da se prave biljne mešavine. Biljne mešavine se često stvaraju od sastojaka kao što su pepermint, kamilica, limunska trava, verbena, komorač, anis, koren sladića, cimet, crni biber, kopriva i lišće maline. Biljne mešavine se često proizvode sa određenom namenom, poput smirivanja, umirivanja ili okrepljivanja organizma.

Biljne infuzije – Biljne infuzije su izuzetno prijatne za nepce. Cveće, lišće i drugi biljni delovi mogu se koristiti za stvaranje dražesno aromatičnih i ukusnih pića. Ronnefeldt asortiman biljnih infuzija uključuje okrepljujuće mešavine koje vam pomažu da započnete svoj dan i umirujuće arome koje će vam pomoći da se opustite. 

Uživajte u kolekciji naših biljnih čajeva. Ukoliko već nemate svoju omiljenu vrstu biljnog čaja možete izabrati jednu iz naše ponude ili nam pišite šta biste želeli da se nađe u našoj prodavnici.

Ističemo zdravstvene prednosti biljnog čaja:

Kamilica – može vam pomoći da smirite uznemireni stomak ili poboljšate san

Cimet – može pomoći u smanjenju nivoa holesterola

Đumbir – može da spreči mučninu i povraćanje

Hibiskus – može pomoći u ublažavanju visokog krvnog pritiska

Limunska trava – može vam pomoći da smanjite probleme sa stomakom

Pepermint – može vam pomoći da poboljšate varenje

Rooibos – može pomoći u ublažavanju glavobolje

Povezani tekstovi