Čajevi

Zeleni čaj – energija i vitalnost

Korpa-deli-caj-zeleni-1
Zeleni čaj- energija i vitalnost

Zeleni čaj – energija i vitalnost, koji je u Kini u upotrebi više od 5000 godina, stekao je ogromnu popularnost širom sveta zbog svojih blagotvornih svojstva kojima podstiče energiju i vitalnost organizma. 

Na koji način zeleni čaj utiče na naš organizam?

ISTORIJAT

Zeleni čaj koji je u Kini u upotrebi više od 5000 godina, stekao je ogromnu popularnost širom sveta zbog svojih blagotvornih svojstva kojima podstiče energiju i vitalnost organizma. Najznačajnije je što zeleni čaj sadrži jedno od najmoćnijih jedinjenja – epigalokatehin galat EGCG (Epigallocatechin Gallate).

ZDRAVLJE

Brojnim proučavanjima je dokazano da ovo jedinjenje leči razne bolesti i može biti jedan od glavnih razloga zašto zeleni čaj ima tako snažna medicinska svojstva. Katehini su prirodni antioksidanti, a njihov visok nivo prisutnosti u zelenom čaju pomaže pri smanjenju rizika od nastanka ćelija raka, smanjuje formiranje slobodnih radikala u telu, štiti ćelije i molekule od oštećenja. Osim sprečavanja nastanka oboljenja, antioksidansi iz zelenog čaja utiču na čišćenje organizma od štetnih slobodnih radikala, poboljšavaju ten i održavaju vitalnost. Još jedna značajna uloga EGCG-a je ta što pomaže u gubitku telesne mase. Zeleni čaj ubrzava sagorevanje masnoća, odnosno utiče na metabolizam.

TEIN I PAMĆENJE

Još jedno pozitivno svojstvo pripisuje se prisustvu kofeina, odnosno teina, kako pojedini nazivaju kofein iz čaja iako su su po hemijskom sastavu potpuno jednaki. Kofein iz čaja je vezan uz tanine pa se sporije otpušta i njegovo delovanje traje duže. Kofein iz kafe deluje naglo pa isto tako naglo i prestaje njegovo dejstvo. Preporuka je da dan, umesto kafom, započnete šoljom zelenog čaja. Šoljica zelenog čaja sadrži otprilike 15-50 mg, zavisno od vrste čaja i količine listića.

U šoljici kafe količina kofeina je otprilike 70-135 mg. Ukratko, ako želite više energije i „budnosti“, čaj je bolji izbor. Ne samo da povećava budnost, već vam može pomoći da bolje pamtite što omogućava prisustvo aminokiseline L-theanine. Mnogi ljudi kažu da imaju stabilniju energiju i da su mnogo produktivniji kada piju zeleni čaj, u poređenju sa kafom.

ZELENI ČAJ KAO PREVENTIVA

Znači, zeleni čaj pogoduje boljem funkcionisanju mozga, reguliše holesterol, dijabetes, održava zdravlje zuba, i poboljšava kardiovaskularno stanje. Ukoliko ste aktivan sportista, trenirate u prirodi ili teretani, zeleni čaj će vam dati dodatnu snagu i energiju.