Vina

Lakoća uživanja sa prosecco vinima

Prosecco

Proseko (prosecco) sa svojim penušavim stilom, nastao je na severoistoku Italije u regionu Conegliano Valdobbiadene u oblasti Veneto.

I dok su kupci ovu vrstu vina uglavnom razumeli kao jeftin proizvod namenjen najširem tržištu, proizvođači su uz puno eksperimentisanja tokom godina napredovali i stvorili prepoznatljiv brend za svaku priliku, od aperitivnog vina za slavlja do vrhunskog pratioca najfinije hrane.

U isto vreme, drastično se povećala njegova potražnja na tržištu, neprestano se širila lepeza stilova i podizan je nivo kvaliteta. Rezultat svega toga je da je proseko danas najpopularnije penušavo vino na svetu, koje istovremeno nudi mnogo toga i najzahtevnijim vinoljupcima.

Prosecco nije šampanjac!

Razlika je u sirovinama od kojih se ovi penušavci dobijaju, ali pre svega u tehnologiji. Dok se šampanjac proizvodi tako što vino drugi put fermentiše u boci, gde se menja po pitanju teksture, kompleksnosti i gde nastaju potpuno drugačije arome poput tosta i brioša, proseko vino sve obavi u tanku čuvajući jedinstvenu svežinu i osnovne note voća i cveća.

Prosecco je od 2013. Godine, prema nekim podacima, na svetskom nivou, prevazišlo popularnost šampanjaca u prodaji, osim toga, proseko je i mnogo jeftiniji, što dodatno doprinosi njegovoj popularnosti, često pitkiji i pogodniji za svakodnevno uživanje. Proizvodi se u više stilova, od suvog do slatkog ali i u različitim apelacijama i regionima. U svakom slučaju, proseko je uvek i svuda, zbog svoje svežine i nepretencioznosti, ali i zbog pristupačne cene, najomiljeniji penušavac, širom sveta, ne samo Italije.

U toku je akcija 2+1 GRATIS za kupovinu preko web shopaBellussi Prosecco!

Kupite dva Bellussi Prosecco Cuvee Prestige-a i dobijete gratis jedan Bellussi Prosecco Doc Brut.

Obezbedite svoj mehur uživanja, akcija traje do isteka zaliha.

Uzdravlje!

Povezani tekstovi