Spiriti i likeri

Juni 93 – Prvi srpski premijum džin

Korpa Deli spiriti - Juni 93 0

Džin je svojevremeno bio piće siromašnih građana Londona. Gin Craze (1728-1794) je naziv perioda u kom je džin bio jedno od najpopularnijih pića siromašnih londonaca. Nenaviknuti na alkohol jači od piva građani Londona ubrzo su postali zavisnici od džina. Konzumiranje džina je bilo do te mere masovno da su vlasti bile prinuđene da donesu određene uredbe kako bi stavili konzumiranje pod kontrolu.

Uskoro su uredbe postale zakon koji je regulisao promet i proizvodnju džina. Tako su 1740. godine registrovani prvi proizvođači džina poput poznatog Finsbury-ja. Do 1794. godine u Londonu je bilo registrovano više od 40 destilerija džina.

Danas džin više nije piće siromašnih niti ga konzumiraju samo u Londonu već širom sveta, a najpopularnije kombinacija je sa tonikom. Pored baznih džinova proizvode se takođe premium džinovi koji su doživeli pravi procvat i potpuno promenili sliku džina kao jeftinog pića.

Srpski premium džin - Juni 93

Juni 93 – prvi srpski premium džin koji se pravi od organskog bilja koje raste u Srbiji. Sedište kompanije se nalazi u Notingemu gde se nalazi i istoimeni bar.

Destilerija se nalazi u Žiči, nadomak Kraljeva, u blizini starog srednjovekovnog grada Maglič. U kojoj se nalazi prva Srpska arhiepiskopija za vreme vladavine Nemanjića.

Kleka je sastojak koji je danas, pomalo, skrajnut pored svih infuzija i ukusa koji se dodaju u ovo piće. Zato su tvorci Juni 93 džina hteli da odaju počast divljoj kleki koju skupljaju na Pešterskoj visoravni.

Bobice kleke beru se ručno, sortiraju i nakon pažljive analize i selekcije donose u destileriju. Suše se na vrućem vazduhu i ručno okreću, da bi tek nakon toga ušle u proces proizvodnje džina.

Ono što je posebno interesantno jeste podatak da su po kvalitetu i botaničkim svojstvima organske bobice srpske kleke kvalitetnije od bobica kleke u Toskani.

Juniper = Džin

Naziv džina potiče od engleske reči juniper koja u prevodu znači kleka. Pored bobica kleke u recepturi se još koriste i bobice zove, lavanda, seme korijandera, limun, koren irisa itd. Kao rezultat tu je London Dry Gin u čijem ukusu se očitavaju i note bora i eukaliptusa, slatke note vanile i trešnje prati kardamom i cimet.

Pored osnovne varijante tu je i džin sa malinama i šljivama kao prava oda srpskoj tradiciji, a za one zahtevnije tu je i džin koji je odležao neko vreme pre nego što je pušten na tržište.