Spiriti i likeri

Kokteli

Kokteli (4)

Prvi koktel je nastao u Americi, sredinom šesnaestog veka i nosio je naziv “Julep”. Koktel se pravio vrlo jednostavno, od šećera, burbona i mente. Malo kompleksniji kokteli su nastali pre otprilike dvesta godina.

Za reč “koktel” zaslužni su Španci. Po predanju španci su u pohodima na Latinsku Ameriku sa sobom nosili kulturu, veru, a između ostalog i borbu petlova. Kakve veze ima borba petlova sa koktelima? Po završetku borbe, uvek se slavilo pa su se mešala pića raznih boja nalik na petlov rep, a po nekim zapisima petlova pera su se staviljala u piće kao ukras (eng. cock tail).

Kokteli su sinonim zadovoljstva i uživanja u životu, izraz ličnog ukusa i stila, kratki predah od stresa. Dobar koktel, sa alkoholom ili bez njega, pripremljen uz dosta truda, ili kao jednostavna mešavina dva ili više pića, divno ukrašen ili samo poslužen sa ledom, uvek je mnogo više od običnog pića. Čak i sama reč koktel budi određeno uzbuđenje. Reč koktel vas navodi da pomislite na otmeno okruženje, na zabavu i druženje sa najbližima.

Trendseterski kokteli se služe na slavnim mestima

Danas gde god da odete ne postoji bar, kafana ili restoran koji nema koktele na karti pića. Domaće tradicije su izuzetno uticajne i stoga većina recepata u Francuskoj se zasniva na konjaku, gorki koteli sa kamparijem vrlo su popularni u Italiji, a mešavine sa votkom preovladavaju u istočnoj Evropi.
Trendseterski kokteli koji se služe na slavnim mestima kao što je bar Ouk u njujorškom hotelu Plaza, bar Boadas u Barseloni ili bar hotela Šeperd u Kairu imaju veoma veliki uticaj na ponudu koktela barovima širom sveta. 

Svaki poznavalac viskija će ceniti luksuznu glatkoću koju ovaj viski poseduje pošto je izuzetno star i uživaće u otkrivanju bogatog i suptilnog izobilja ukusa i aroma.

Slavni šankeri mešaju, tresu i mućkaju koktele koji su unapred predodređeni da budu odlični. Dobar koktel ne zavisi samo od ukusa nego i od osmišljenog posluživanja, a u tome čaše imaju istaknutu ulogu. One predstavljaju odlučujući deo izgleda koktela, naglašavaju njegovu stilizovanost i povećavaju zadovoljstvo u iščekivanju prvog gutljaja.

Izvesno je da poslednje poglavlje u istoriji spravljanja koktela još nije ispisano, a po svemu sudeći čeka ga uzbudljiva i vesela budućnost.

.