Spiriti i likeri

Aperol Spritz

Aperol Spritz

KOD NAS MOŽETE KUPITI APEROL LIKER!

Jedan od najmodernijih letnjih koktela u Evropi je Aperol Spritz. Ovo piće ombre, narandžaste nijanse možete naći na brojnim terasama u velikim gradovima i u udobnim objektima negde na obali Mediterana, kao i na najluđim zabavama.

ISTORIJA

Istorija ovog pića datira 100 godina unazad, a Italija i Austrija se i dalje svađaju oko prava ko je izumeo ovaj koktel. Aperol Spritz je nazvan po piću Aperol, kreirala su ga braća Barbieri 1919. godine predstavivši ga na Međunarodnom sajmu u Padovi.

SASTAV

Strukturu ovog lakog aperitiva čine narandže, encijan, rabarbara, aromatično bilje i plodovi cinchona koji rastu u blizini Pijemonta. U samo prve dve decenije postojanja postao je omiljenim italijanski aperitivni liker. Pedesete godine prošlog veka donele su slavni recept za koktel “Aperol Spritz”.

KOKTEL APEROL SPRITZ

Ovaj brendirani, biljni, gorki napitak idealan je za koktel „Spritans“ koji je bio popularan početkom dvadesetog veka. Aperol Spritz predstavlja mešavinu lokalnih vina i bezalkoholnog tonika. Kao rezultat ove kombinacije, pojavio se Aperol Spritz koktel, čiju svežinu i prijatnu kiselost vole milioni Evropljana.

ŠTA JE ZAPRAVO APEROL SPRITZ?

Aperitiv Aperol Spritz predstavlja mešavinu tri pića – Aperola, Prosecco-a i soda vode. U pitanju je osvežavajući aperitiv, koji se ne mora piti samo pre jela, već se može piti i uz popodnevnu kafu. Dobio je naziv po francuskoj reči “apero” koja znači aperitiv. Prijatan i osvežavajući ukus citrusa pomešan je sa penušavim vinom i malo soda vode i u tome je čar ovog pića.


Ovaj napitak lako možete napraviti i u kućnoj verziji.

Recept je veoma jednostavan:

40 ml Aperola

60 ml Proseccoa (ili drugog penušavog suvog vina)

20 ml gazirane vode, soda vode ili tonika

led i parče narandže

PRIPREMA

U veliku čašu staviti led po želji, lepo isečenu krišku pomorandže prosecite do polovine i okačite o čašu. Sipajte prvo penušavo vino, a svaki pravi koktel majstor bi vam preporučio da sačekate da se ono prvo „slegne“. Potom Aperol i na kraju dodati malo soda vode.
Važno je spomenuti da pratite redosled sipanja sastojaka kako bi se izbeglo izdvajanja Aperola na dnu čaše.

VARIJACIJE APEROL SPRITZ-A

Iako je Prosecco i soda voda klasična kombinacija, postoji mnogo drugih načina za uživanje u Aperolu.

Aperol, votka i sajder – U ovu kombinaciju možete dodati i sok od limuna, mrvicu soka od narandže, kao i koru narandže.

Sgroppino – Ovaj klasični venecijanski koktel koristi se i kao aperitiv i kao digestiv. Pomešajte 50ml Aperola sa dve kašike voćnog sorbea (limun, narandža ili grejpfrut) i dodajte 100 ml Prosecca.

Bez Prosecca – Umesto Prosseca koristite tradicionalno belo vino. Dodajte Aperol, sodu vodu i ukrasite maslinom i kriškom limuna.

Aperol smash – Ovo je osvežavajuća alternativa klasičnom aperitivu. Pomešajte dva dela Aperola, jedan deo viskija i jedan deo limunovog soka.

Živeli!