Kafa

Domaća kafa – bogatstvo tradicija

Korpa-deli-kafa-domaca-11
DOMAĆA KAFA – BOGATSTVO TRADICIJE

Domaća kafa je bogatstvo tradicije, jer šta je lepše od kafe kod kuće!? Ujutru, pre posla, tokom dana ili predveče kao povod za druženje, kada nam treba malo podsticaja tokom rada i razmišljanja, takoreći, skoro uvek!

KAFA NEKAD I SADA

U različitim tradicijama se ovaj najpopularniji napitak na svetu priprema na različite načine. Svaki od načina doprinosi različitim ukusima. U modernom svetu, svako od nas je izabrao način pripreme domaće kafe koji mu najviše odgovara ili ih menja u szanisnosti od prilike i raspoloženja.

Domaća turska, domaća filter kafa, domaća „French Press“ kafa, sve su to napici od samlevenog zrna arabike, robuste ili najčešće, mešavine ove dve najrasprostranjenije vrste kafe.

Domaća ``turska`` kafa

Domaća „turska“ kafa ima nekoliko načina na koji se priprema i svi su vrlo jednostavni. Pečena kafa se melje veoma fino (sitno), sitnije od svih ostalih načina pripreme. Gramaža po šoljici je od 7g do 10g. Priprema se u džezvi na ringli.

Voda se zagreva do temperature ključanja. Nakon ključanja, džezva sa vodom se skida sa grejnog tela, dodaje se jedna do dve kašike fino samlevene mešavine kafe, potom se džezva vraća na  grejno telo kako bi kafa “bacila” još jedan ključ. Skida se sa ringle i sipa u šoljicu. Odnos kafe i vode varira u zavisnosti od ukusa potrošača. U zavisnosti od ukusa poslužuje se sa dodatkom šećera, mleka, uz ratluk, kocku čokolade, kolačić…

U našu tradiciju je stigla preko orienta, otud i naziv „turska“, iako je pripremamo mao drugačije nego u zemljama bliskog istoka. Od Levanta na istoku pa do Maroka na zapadu, ovaj način pripreme kafe je veoma sličan ali mu različite tradicije dodaju mirisne začone kao što su cimet ili kardamon.

Domaća filter kafa

Kao što samo ime kaže, pri pravljenju ovih napitaka koristimo filter kroz koji prolazi ekstrakcija, a krupno samlevena kafa ostaje.

To je lagana, bistra kafa oslobođena taloga i gorčine, namenjena je ljubiteljima kafe blagog, laganog ukusa. Priprema se zasniva na principu espreso uređaja ili moka džezvi, razlika je što kod filter kafe vrela voda bez pritiska prolazi kroz krupno mlevenu mešavinu kafe koja je smeštena u filteru. Danas na tržištu postoji široka lepeza uređaja za pripremu filter kafe, od jednostavnih kućnih uređaja za jednu šolju, do velikih komercijalnih za pripremu nekoliko litara filter kafe.

Služi se u velikim šoljama od 200ml+, a odnos vode i kafe je 15:1 ili veći.

Uobičajena je u tradicijama evropskih zemalja – od Austrije sve do skandinavskih zemalja i Velike Britanije. Odande su nam stigle i ideje dodataka za kafu – mleko, slatka pavlaka ili mleko u prahu sa aromatičnim dodacima, tzv „creamer“.

Domaća ``Moka`` kafa

1933. godine je italijanski inženjer Alfonso Bialetti je proizveo prvu „Moka“ džezvu pod pritiskom. Nezamislivo brzo je ovaj čarobni aparat postao deo svakog talijanskog domaćinstva i jedan od zaštitnih znakova italijanske kulture. Ogromna popularnost ovog jednostavnog aparata za pripremu aromatične domaće kafe,  je ubrzala i unapređenje aparata za pripremu talijanskog espressa, u kom danas uživamo uglavnom u restoranima i kafeima…

„Moka“ džezva ja nalik na čajnik sa dva odvojena suda. U donji sipamo vodu, koja se kada proključa pretvara u paru i izlazi kroz filter u kom je kafa. Para sa aromom kafe se kondenzuje u gornjem sudu i tako dobijamo predivan, aromatičan ekstrakt kafe pod pritiskom.

Kao i kod espressa, talijani je piju bez dodataka, neretko i bez šećera i zaslađivača. Druge tradicije već dodaju ponešto na šta su navikle.

Ako do sada niste probali, evo odlične prilike da upoznate kafu i na jedan drugaliji način. Najbolje je kada koristite kafu prženu na talijanski način!

Domaća ``French Press`` kafa

Svaka velika nacija ima dovoljno tradicije da unese neku izmenu u načinu pripreme ili uživanja u kafi. Francuska, naravno nije izuzetak ni u pripremi domaće kafe. U bliskom dodiru sa severno-afričkim kulturama i sa daleko-istočnim zemljama koje proizvode vrhunska zrna kafe, francuzi su pokušali da sve ukuse i arome spoje pripremo u jednostavnom aparatu „French Press“ (tj. „presse française“ u originalu).

Ovu staklenu džezvu sa filterom koji se pritiska možete da kupite u bolje snabdevenim prodavnicama ili je potražite na nekom od putovanja po svetu… Na dno džezve stavite kafu i dodatke (kardamon, cimet, sumak…).

Prelijte je proključalom vodom koja će u dodiru sa džavom već izgubiti temperaturu i tako sačuvati deo aroma koje bi pretopla voda učinila da ispare. Pritisnite poklopac sa filterom, da možete da izdvojite talog kafe i začina).

Ostavite da odstoji 10-15 minuta i nakon toga ućivajte u predivnoj prirodnoj aromi kafe sa dodacima začina.