Kafa

Latte Art

Korpa-deli-kafa-latte-art-1
LATTE ART

Umetnost slikanja po kafi ili ‘Latte Art’ datira još iz osamdesetih godina prošlog veka. Ova disciplina se razvila u posebnu umetnost oslikavanja, a ono što je najbitnije za nju je da je ona trenutna, tačnije da je najbolje servirati kafu odmah nakon njenog oslikavanja.

Da bi slika bila postojana i da ne bi nestala u peni, sastojci moraju biti tačno određene temperature. Ako volite kafu sa mlekom sigurno ste bar jednom imali prilike da uživate u kafi specijalno pripremljenoj za vas, sa specijalnim crtežom. Nažalost ona traje samo par trenutaka, a ostaje zauvek zabeležena samo na fotografiji.

PROFESIJA BARISTE

S pojavom tih umetničkih momenata, pojavila se i profesija bariste. Ta relativno mlada profesija (postoji tek nekih trideset godina) u poslednje vreme i kod nas je dobila zasluženo mesto u ugostiteljskoj hijerarhiji. Da bi se napravila dobra kafa, barista mora poznavati svaki korak uzgajanja kafe, aromu kafe sa kojom radi, aparat i način posluživanja.

Svaki barista, pored znanja i umeća, mora da poseduje i opremu određenog standarda. Pre svega pravilno podešen espreso aparat, mlin i kvalitetnu, svežu kafu. Osim toga, neophodne su i latijere (specijalne posude za zagrevanje mleka) različitih zapremina i olovke za crtanje određenih oblika.

LATTE ART KOD KUĆE

Da biste postigli kvalitetan crtež na kafi, neophodno je da svi sastojci kafe budu kvalitetni. Prava doza espressa koja je dobro ekstrahovana, sveža, kvalitetna kafa kao i dobar aparat za kafu. Mleko koje se koristi nije obično mleko, već je ono pripremljeno na poseban način da bi se njegova tekstura zadržala na kafi.

Ako želite sami da napravite jednu vrstu latte art-a, u kućnim uslovima, postoji utešna zamena, za veštinu bariste, u vidu šablona. Stavite šablon preko šoljice kafe sa penom od mleka i preko njega pospite kakao ili cimet. Nije kao u kafiću, ali može vas i vaše prijatelje da zabavi i obraduje.