Kafa

Tajna začaranog trenutka – Caffe L’Antico

Caffe L'Antico dvorac

U potrazi za savršenim doživljajem - od 1909.

Godine 1909. Ambrogio Cagliari, osnivač porodice Cagliari, započeo je prženje kafe u Bordou (Bordeaux) u Francuskoj. Krajem 19. veka došao je u Evropu kao predstavnik brazilske kafe nakon što je decenije proveo u Brazilu. U to vreme bio je slabo poznat i cenjen, ali je bio impresioniran plantažama kafe u Brazilu i rešio je da osnuje svoju prvu pržionicu.

Sin Francesco nastavio je umetnost prženja kafe tako što je firmu Caffe L’Antico preselio u Italiju, u čuveni zamak Montecuccoli degli Erri iz 1490. godine koji se nalazi u italijanskoj regiji Modena. Francescov sin Dante, nakon što je diplomirao ekonomiju, otišao je u Brazil sa namerom da dobro upozna svet kafe. Znanje i iskustvo koje je Dante stekao u Brazilu pomoglo mu je da postane jedan od najboljih eksperata za kafu u Italiji. Kao predavač na najstarijem univerzitetu u Evropi – u Bolonji, nesebično je prenosio svoja saznanja studentima.

Dante Cagliari danas je poznat ne samo u Italiji već i u ostalim zemljama gde učestvuje na forumima, konferencijama i savetuje ostale kompanije. Njegovo veliko iskustvo je neprocenjivo, naročito u stvaranju novih blendova kafe, koji se kreiraju u odnosu na zahteve tržišta i potrošača.

Sa više od 111 godina neprekidne aktivnosti, kompanija Caffe L’Antico je prolazila kroz nepovoljne istorijske periode. Kafa tada nije bila poželjno piće, jer je reč „autarhija“ bila u modi, što znači da su se konzumirali samo proizvodi sa italijanskim poreklom. Danas, Dante uspešno vodi kompaniju zajedno sa svojim naslednicima Gabrielom i Francescom koji predstavljaju već četvrtu generaciju porodice Cagliari. Trenutno je kafa L’Antico prisutna u više od 40 zemalja. Poseduju kompaniju u Indiji u kojoj se proizvodi pečena kafa.

Antico Sapore - samo najbolje je dovoljno dobro!

Caffe L’Antico je prva kompanija za pečenje kafe koja je dobila sertifikat Industri 4.0 u februaru 2020. godine. Prenoseći tradiciju, proizvodnu mudrost i iskustvo porodice pažljivim pogledom u budućnost, ostvaruju svoju korporativnu viziju. Ovo veoma važno priznanje ukazuje na snažan trend ka industrijskoj automatizaciji, u koju su integrisane nove tehnologije za poboljšanje poslovnog modela. Pažnja je posebno usmerena na povećanje kvaliteta proizvodnje postrojenja, odnosno udruživanje savremenih tehnologija i industrijske proizvodnje. Investicija od preko milion evra omogućila je da se dodatno poveća kvalitet i sigurnost proizvoda. Niti jedno zrno kafe ne izlazi iz pržionice ukoliko prethodno nije prošlo najmanje tri stroge kontrole kvaliteta. Rezultat je proizvod koji je zaista vrhunskog kvaliteta.

Uvoznik kafe L’Antico za Srbiju od 2010. godine je kompanija CORP JVJV čiji je vlasnik i direktor Željko Đokanović. Na njegovu inicijativu, a u saradnji sa Danteom Cagliarijem i kompanijom Café L’Antico, stvoren je brend espresso kafe Antico Sapore. Ž. Đokanović zajedno sa italijanskim partnerima konstantno radi na usavršavanju novih ukusa.

Antico Sapore - stilovi kafe

Poštujući načela da se tajna savršene šolje espresso kafe ogleda u specijalnoj recepturi i odabiru najkvalitetnijih zrna koja čine intenzivnu mešavinu, napravljene su originalne baršunaste arome koje pružaju izuzetan užitak svim poštovaocima kafe. U trenutnoj ponudi kompanije CORP nalaze se sledeće različite mešavine espresso kafe u zrnu: 

Rosso – Za ljubitelje jačeg espressa! Kafa kompaktne i postojane kreme, jakog tela, sa prijatnom gorčinom u aftertejstu. Punog, jakog i očaravajućeg ukusa, koji predlažemo za razbuđivanje. Izbalansiran zemljani ukus kore drveta i karamelizovanog oraha.

Argento – Za ljubitelje izbalansiranog ukusa! Izbalansirana, blago kiselkasta. Kafa kompaktne kreme, svetlo smeđe boje. Blagi tonovi orašastog voća koji se stapaju u svilenkastoj završnici. Intenzivna aroma zrna kafe punog tela i prijatnog ukusa kroz koji se prožima nota sirovog badema sa posebnim ukusom kakaa u aftertaste-u koji se dugo zadržava u ustima. Savršen spoj slatkoće i prijatne gorčine.

Oro – Za ljubitelje pravog espressa! Prefinjena, nežna, svilenkasta, blago kiselkasta. Kafa ujednačene kreme, boje zrelog lešnika.Punog ukusa u kojem dominiraju tonovi crne čokolade koji u aftertejstu prelaze u arome lešnika i badema.

Premium – Za prave poznavaoce! Mešavina pravljena po specijalnoj recepturi, gde smo odabirom najkvalitetnijih zrna dobili intenzitet arome i punoće. Kafa nežne kreme svetlije boje.

Pored espresso kafe u zrnu, u ponudi je espresso kafa u kapsulama od 7 i 5 grama (kompatibilnih sa Nespresso aparatima), sa izdvojenom linijom kapsula bez kofeina. Savršena kombinacija nežnih citrusnih tonova i aroma orašastog voća sa lepo izbalansiranom kiselinom koja prelazi u aftertejst koji dugo ostaje u ustima.

Linijom novog blenda kafe, koja je kreirana za proslavu 110. godina postojanja kompanije L’Antico, istakli su svoju profesionalnost. Ovaj poseban blend nastao je osluškujući potrebe kupaca. “Zahvaljujući velikom naporu kompanije Corp, naša kafa je uspela da poraste brzo i ekstremno u Srbiji. Tržište Srbije postao je naš drugi dom za razvoj i usavršavanje, na osnovu kojeg biramo različite proizvode za ponudu klijentima. Iz tog razloga, izdvojili smo kompaniju Corp kao partnera sa kojim želimo zajedno da proslavimo jubilej povodom 110 godina rada.” – izjavila je Annastella Bortolani, Menadžer prodaje i izvoza.