Deli

Miročki sir

Miročki sir

Da li ste već probali miročki sir? Ako niste, šta čekate?!

Miročki sir, poznati dragulj planinskih krajeva istočne Srbije, odnedavno se nalazi na menijima srpskih restorana i u ponekoj prodavnici. Jedna od njih je i Korpa Deli Market i Web shop! Ovaj sir je u svakom pogledu naš autentični proizvod, a njegov nastanak izraz je specifičnosti miročkog kraja.

Izuzetna moć transformacije ovog drevnog jela garantuje mu senzacionalan uspeh kod gurmana. Ono što najviše oduševljava je sposobnost ovog sira da upije i najtananije arome začinskog bilja i namirnica sa kojima se priprema i služi.

Miročki sir se pravi na način veoma sličan postupku za spravljanje svežeg belog sira iz Negotinske krajine, sa izuzetno bitnim dodatkom kratkog kuvanja u sopstvenoj surutki. Ovaj korak je prvobitno dodat kako bi se sir sterilisao na jednostavan način, radi dužeg čuvanja. Rezultat je sir koji je izgubio dosta svoje vode i dobio na čvrstini. Posle soljenja i ostavljanja u salamuri tokom dva dana, sir je spreman za upotrebu.

Uparivanje sa vinom:

Kako je miročki sir pun, mastan i intenzivan kad je izgrilovan, takođe i fino slan, onda je prirodan par ovakvom siru aromatično belo vino izražene svežine. U tom slučaju, dobar sovinjon blanc ne može da bude loš izbor, ali tu bi se i rizling iz Alzasa ili Rajne, sa malo zaostalog šećera i visokim kiselinama odlično ponašao. Posebno ako sir poslužite sa voćem ili prelivom od meda. U tom slučaju, suvo penušavo vino je takođe odličan izbor. Mi vam, ovaj put, predlažemo Sauvignon Blanc Terasa, vinarije Matalj.

Povezani tekstovi